• 19 år på internet 1999 - 2018 med 13059 aktiva medlemmar i 166 länder
  • svensk tid 06:29 lör 23 jun 2018

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU KÖPER HUS UTOMLANDS

Publicerat 29 oktober 2009 02:19 av Patrick
Ett eget hus i ett varmt land är en dröm för många och fler och fler ser till att göra sitt luftslott till verklighet. Den som letar upptäcker snart att det finns en väldig massa regler att ha i åtanke. Låt inte komplicerade lagar och procedurer hindra dig. Här är guiden till ditt drömhus.

För bara några år sedan var husköp utomlands synonymt med Spanien i svenska öron. Då var det pensionärer som flydde undan hala gångbanor för att bättra på brännan och leva livet bland paella och sangria. Idag är bilden en annan. Flera länder gör anspråk på frusna nordbor och efterfrågan har spritt

ANNONS:

sig som en resfeber bland både gamla och unga i vårt avlånga land. Spanien har fullt sjå med att slåss med Thailand om tronen, och Turkiet har på allvar kavlat upp ärmarna och kastat sig in i leken. Att köpa hus utomlands har blivit något för alla.

- Tidigare köpte människor en röd sommarstuga med vita knutar i Norrtälje, det var bara de förmögna som hade råd med boende utomlands. Nu reser svenskar mer och världen har krympt. Det är kul att utforska nya länder, säger Peter Reuterkloo på Oguzhan Construction som bygger hus i Turkiet.

Kändisarnas favorit

Även de svenska kändisarna har svepts med i vågen. Gumüslük, en fiskeby i Bodrum som mer än en gång kallats Tukiets Riviera, är deras nya favorittillhåll.

– Ska man se det krasst så beror det på att svensken vill ha garanterad sol så lång tid som möjligt och det kan vi inte få i Sverige på sommaren. I Turkiet får du mycket för pengarna och det tar bara tre timmar att flyga dit, säger Uluc Telmen är en av initiativtagarna till projektet.

Husen i byn har designats av den kända svenska arkitekten Thomas Sandell. Han blev så nöjd att han själv slog till och fick sällskap av mediepersonligheter som Felix Herngren och Pontus Gårdinger.

Råd på vägen

Trender i all ära men att köpa hus utomlands är inget du bör göra vind för våg. Husköp tar lång tid, kräver mycket planering och noggrann sondering. Idag är dina alternativ fler än någonsin. Förutom jättarna på marknaden - Spanien, Thailand och Turkiet – finns smålirare som Rumänien, Dubai och Kap Verde. Ett sommarhus på den franska landsbygden eller bland Toscanas gröna kullar är andra möjligheter. Utbudet kan vid första anblick kännas överväldigande. Men behåll lugnet. Titta, fråga, fundera och fundera igen. Låt dig inte påverkas av trender eller var du senast tillbringade din semester. Spela korten rätt och du har många glada soldagar att se fram emot i ditt eget sommarhus.

Skaffa hus utomlands
– så gör du land för land

SPANIEN
Ska du köpa hus i Spanien måste du anlita en advokat. Mäklaren fungerar bara som säljare och lägger över all kontroll, värdering och besiktning på köparens och säljarens advokater.
När hittat ditt casa betalar du en deposition till mäklaren på cirka 1 procent. Köparen och säljaren gör därefter, med hjälp av sina advokater, ett privat kontrakt där båda skriver ned vad de vill ska ingå i köpet. Då ska tio procent till av pengarna in. Men än är inte huset sålt, bara en notarie kan sälja ett hus. Nästa steg i bostadsaffären är alltså att ta varandra i hand och gå till en notarie där resterande 89 procent betalas och nycklarna lämnas över. Hela affären tar ungefär två månader, det är mest bankens handläggningstid som styr tiden.
Du kan låna ungefär 70 procent av köpeskillingen i spanska banker, räntesatsen ligger på cirka 5 procent.

Tänk på att:
– Kolla upp att det verkligen finns ett byggnadslov, det är inte sällan förfalskat.
– Skulder som ligger på en fastighet följer med till en ny ägare. Du som köpare blir alltså betalningsskyldig om gamla skulder skulle uppdagas efter köpet.
– Affären kommer att kosta ungefär 10-11 procent utöver priset för huset. Det går till advokatens arvode, lagfartskostnader och kostnader för notarie.
Källa: Bo Wennertorp, Global Accounting Auditing S.L.

THAILAND
Utlänningar får i princip inte äga mark i Thailand. De thailändska myndigheterna rekommenderar att du leasar marken och det vanligaste är att teckna ett hyreskontrakt på 3 gånger 30 år. Se till att det står med i kontraktet att du förbehåller dig rätten att förlänga kontraktet efter de första 30 åren. Landleasing registreras hos de thailändska myndigheterna och du har försäljningsrätt till marken, trots att du leasar den.
En annan sak som bör stå med i kontraktet är att du ska ha förköpsrätt om lagen skulle ändras så att utlänningar tillåts äga mark. Se också till att hyresavgiften regleras efter konsumentindex, annars kan markägaren höja avgiften omåttligt mycket efter den första kontraktstiden. Anlita en jurist här hemma, eller någon annan som läser igenom kontraktet, så att allt blir rätt och så du inte glömmer något.
Ett problem kan vara finansieringen. Som utlänning får du stort sett inte ta lån i thailändska banker och svenska banker accepterar inte thailändska hus som säkerhet. Svaret är att belåna något man redan har, eller köpa en mindre bostad i Sverige och investera med pengarna som blir över.

Tänk på att:
– Köp inte nödvändigtvis hus där du semestrar. Om du ska tillbringa långa perioder i ditt thailändska hus bör du fundera på vad du behöver här hemma och se till att du har tillgång till samma saker därnere.
– Upprätta ett thailändskt testamente. Svensk arvsrätt bör gälla men det går snabbt att administrera även denna extraåtgärd som är både enkel och billig.
Källa: Julia Widing, Thailand Mäklarna.

TURKIET
En av de största skillnaderna vid bostadsköp i Turkiet är att betalningen kan vara uppdelat i flera jämnstora delar. Köper du ett nybygge kanske du först betalar en liten handpenning, sedan 20 procent när grunden är klar, 20 procent till när väggarna står upp och så vidare. Hur betalningen är uppdelad beror på byggbolaget. Bolag med god ekonomi har möjlighet att själva stå för risken och lägga ut pengar under byggets gång så att du slipper göra det. Sista delbetalningen gör du när du får dina lagfartspapper.
Utlänningar får inte köpa fastigheter i militära zoner. Det utgör inget större hinder men militärmyndigheterna ska som en formalitet ge sitt godkännande till ett utländskt köp och det kan ta lite tid, mellan två och fyra månader är vanligt.
De flesta anlitar inte jurist vid bostadsköp i Turkiet, köpekontraktet är relativt enkelt utformat och det är inte mycket finstilt.
Som utlänning kan du låna upp till 70 procent på köpeskillingen i turkiska banker, men räntan är generellt högre än hemma och amorteringen är mer aggressiv än i Sverige, mellan 5 och 15 år har du vanligtvis på dig att betala av hela lånet.

Tänk på:
- Kolla upp vad som ingår i husköpet. Det kan till exempel hända att den tidigare ägaren har tagit med sig vitvaror därifrån.
- I vissa fall finns det gemensamma anläggningar som pool och det skapar merkostnader.
Källa: Peter Reuterkloo, Oguzhan Construction


ITALIEN
När du bestämt dig för att köra italienskt skriver du först ett preliminärt avtal. Då gör du också en första inbetalning som kan ligga på allt mellan 10 och 50 procent, beroende på om betalningen är uppdelad i flera steg. Det preliminära kontraktet är bindande och allting som ingår ska specificeras i kontraktet. Kontraktet gäller fram till att det permanenta avtalet skrivs på, vilket görs framför en notarie precis i slutskedet. Notarien tar ut en avgift på två procent. För registreringen av ägarbytet tillkommer en skatt på tre till tio procent.
Du måste också anlita en advokat. Dennes främsta uppgift är att vara med när det permanenta kontraktet påtecknas och slutsumman betalas in. Mellan de båda kontrakten är det bra att ha en så kallad insurance bond, en bankgaranti som ger dig pengarna tillbaka om överlåtelse inte kan ske som planerat.
En italiensk mäklare tar ofta betalt både av säljare och av köpare, avgiften ligger på mellan tre till sex procent. Det går att genomföra köpet utan mäklare, men då bör du antingen veta vad du gör eller anlita ett av de företag som kostnadsfritt kan ge dig rådgivning.
Det är ingen fastighetsskatt på permanent boende, men semesterhus kostar ungefär en procent av taxeringsvärdet per år. Som svensk kan du ta bostadslån i italienska banker, vanligtvis upp till 80 procent.

Tänk på att:
- Fastighetspriserna varierar enormt. I de södra delarna och på östra sidan kan du köpa vackert belägna hus till en tiondel av priset i till exempel Toscana.
- Kök ingår sällan eftersom det är det mest personliga i ett italienskt hem. Majoriteten tar med sig det när de flyttar precis som det övriga möblemanget.
- En mark kan visa sig vara registrerad på många olika ägare, vilket försvårar köpet ordenligt.
- Boytan mäts annorlunda, ofta räknas väggarna in och ibland en del av terrassen och trädgården.

Källa: Anna Gravell, Steivell AB.

ANNONS:

Sök medlemmar

Sök medlemmar

ANNONS:

Händer i världen just nu


Lägg till en händelse »

ANNONS:

Sök på sajten

ANNONS:

Sök jobb över hela världen

ANNONS: