Search
  • U.com Reporter

Corona - Cirka 300 svenskar har flugits hem i helgen

Sverige fortsätter att föra hem svenska medborgare som blivit strandsatta i andra länder på grund av coronakrisen och i helgen har omkring 300 medborgare flugits hem. 

”I går landade flyg från Marocko där svenska ambassaden i Marocko och UD hjälpte ett 100-tal svenskar och ytterligare 200 EU-medborgare att återvända hem”, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter. 
I helgen har flera hundra svenskar som har varit strandsatta utomlands landat i Sverige. Det är ungefär 100 svenskar från Marocko och drygt 200 svenskar från Gambia som flugits hem med hjälp av utrikesdepartementet. 

Det rör sig om svenskar som blivit strandsatta i länderna efter att coronapandemin fick regeringar att utfärda reseförbud och stränga karantänsregler. 

Under fredagskvällen landade ett flyg på svensk mark med svenskar som befunnit sig i Marocko ombord. 


Ann Linde bekräftar de hemflugna svenskarna


På lördagsmorgonen landade ett flygplan till, detta från Gambia med över 200 svenska medborgare, bekräftar UD och utrikesminister Ann Linde skriver under lördagseftermiddagen på Twitter: 

”I går landade flyg från Marocko där svenska ambassaden i Marocko och UD hjälpte ett 100-tal svenskar och ytterligare 200 EU-medborgare att återvända hem. I morse landade ett extrainsatt flyg från Gambia med ett 200-tal svenskar efter ett nära samarbete mellan UD, ambassadören Maria Leissner och SAS”, skriver Ann Linde. 


– Vi har nära kontakt med våra ambassader runtom i världen och kan ta vissa beslut baserat på hur trängande behoven är för svenskar utomlands. Det ser väldigt olika ut på olika platser just nu och det ändras väldigt snabbt, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD, till TT.


Svenskar sitter fortfarande fast i olika länder


Svenskarna som landade i helgen kommer från platser som anses vara särskilt utsatta. De båda flygningarna var extrainsatta kommersiella flyg som UD hjälpte till att anordna. Det UD kan göra är bland annat att utverka landningstillstånd för flygplanen eller hjälpa svenskar utomlands med tillstånd för att få resa inom landet till flygplatsen.

Fortfarande är det svenskar fast i olika länder runtom i världen. UD ser kontinuerligt över situationen och försöker nå ut till dem med information om bland annat transportmöjligheter. Men om det är några fler svenskar som kommer att flygas hem i närtid är ännu oklart.

– Det är mycket som händer och det tas nya beslut som kan påverka flighter hela tiden, säger Buster Mirow Emitslöf.


Källa Expressen

20 views0 comments